Çıntar Mantarı I Yerli Malı Haftası (12-18 Aralık)


“Yerli Malı Yurdun Malı” Çıntar mantarı, adını ilk defa duydum kendisini de ilk defa gördüm doğrusu. Bugün (12-18 Aralık) “Yerli Malı Haftası” Yaşı kırkları geçmiş olanlar bilir, okulda yemiş dağılırdı ve yerli malının önemi işlenirdi, kendi kendine yetebilen ülke olduğumuz konusunu, ilkokul yıllarında aktarılan bilgi doğrultusundan öğrenmişizdir.

“Resmi adıyla Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası kısaca Yerli Malı Haftası 1. Dünya Savaşı sonrası oluşan ekonomik darboğazın ardından yabancı ülkelere para akışının önünün kesilmesi ve toplumsal tutum bilincinin oluşması amacıyla ilan edilmiştir. Atatürk başkanlığında, 1923 yılında İzmir İktisat Kongresi toplanmış ve bu kongrede yurdun bağımsızlığının korunması, yerli mallar üretilmesi ve kullanılması kararı alınmıştır. Dönemin başbakanı İsmet İnönü 12 Aralık 1929 tarihinde TBMM’de bu yönde bir konuşma gerçekleştirip ulusal ekonomi, yerli malı ve tutumlu olma konularının altını çizmiştir. 1946 yılından itibaren Yerli Malı Haftası olarak kutlanmaya başlamış, 1983 yılında adı Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası olarak değiştirilmiştir.”

Biz geçelim yerli malı olan çıntar mantarına, bu mantar kızılçam ormanlarında doğal yetişirmiş, rengini de belki kızılçamdan alıyordur. Aldığımda üzerinde bolca çam vardı, temizliği zor oldu, pişirmesi de kolay olmadı, yemesi saniyeler sürdü:) Detaylı bir temizlikten sonra fırın ızgarasına dizdim, üzerine karabiber, tuz ve zeytinyağdan oluşan bir sos hazırladım ve üzerlerine sürdüm. 150 derecede fırına sürdüm, aslında ateşi geçmek üzere olan mangal ateşinde güzel olurmuş, fırından istediğim etkiyi alamadım, daha lezzetli olmalıydı, onca temizlik ve uğraştan sonra aldığım lezzet yerinde değildi, bir şeyler yapmam gerekiyordu, aklıma her zamanki yöntem geldi, sote tarzı bir işlem yaparsam belki daha lezzetli olabilirdi, zaman kaybetmeden bir kırmızı soğan doğradım ve yağa baharatlar ekleyerek ısındırma işlemini tamamladım ve fırından çıkmış çıntarları soğanla buluşturdum, nasıl oldu sorsunun cevabı şu, fırında olduğundan daha lezzetli olduğu için tüm uğraşlarımın karşılığını aldığımı düşündüm ve mutlu oldum. Hem ziyan olmadı hem de daha lezzetli oldu. Size önerim çıntar yapacaksanız mangalda ya da elektrikli bir ızgarada yapmanızı öneririm. Çıntar mantarını beğendim, et gibi dolu dolu ve lezzetliydi.

Yerli malı kullanımı gün geçtikçe daha da önem kazanıyor, yerel üreticiler ve oluşan kooperatiflerin daha da güçlenmesi hem ülke ekonomisine hem de bizlerin daha sağlıklı ve uygun fiyatlara almamızdan daha güzel ne olabilir ki…

Sevgiyle kalın dostlar.

Yorum bırakın