Dumanı tüten çorba, zeytin, ekmek, simit, limon, peynir ve reçel bir tepsi içinde… Bu yıl (2017) yeni binasını SARMAL sergisiyle açtı Yapı Kredi Kültür Sanat. Bu resim sergide çektiğim fotoğraflardan biri. Sergi Ocak (2018) ayı içinde bitecek, gitmediyseniz düşünün derim.
Dört yılı geride bıraktık, siz okuyucular, ben pişirici, tadıcı, yiyici ve fotoğraflayacı olarak. Yaptıklarımı bir anı gibi değil de bir not olarak tutulmasını istedim, nereye varacağımı bilmem gerekiyordu, vardığım nokta beni iyi hissetirecekse ve bir kişi bile bundan yararlanıp kendini iyi hissedeceksem iki kere iyileşirim diye düşündüm. Bu aşamada bir şey daha öğrendim, her platform benim gibi yapılan yemeklerin fotoğrafını kullanmıyormuş meğer, fotoğrafı alıp altına tarif yazıyorlar, yani şunu demek istiyorum; tarif ile fotoğraf aynı değil, ya tarife göre görsel temin ediliyor ya da tarife en uygun görsel bulunuyor. Bunu yeni anlıyorum, bloğumda yayınladığım görselleri aynı zamanda bir stock ortamına yüklüyorum, bu stock platform aracılığı ile alınan fotoğraflara tarif yazılıyor, çok ilginç geldi bana… Neyse en azından telif ödeyip satın alanlara lafım yok ama satın almadan görseli indirip, izin almadan yayınlayan varsa bu emek (ekmek) hırsızlığı olur. Umarım bu yola başvuran olmaz.
Gündüzleri uyuma haliyle düşen başım, bir koltuk bulsam da kıvrılsam gibi hallerimin normal olmadığını biliyordum. Doktora gitmek için hazırlığımı yaptım, düşündüm taşındım ve sorunlarımı tahlil ettim, ne soracağımı bildiğim gibi ne anlatacağımı da biliyordum. İki doktor bir diyetisyen görmem gerekiyordu, zamanlamayı ayarladım ve gittim. Portakal suyu içince neden uyukladığımı biliyordum ama portakal tek başına suçlu değildi. Kaliteli uymadığımı biliyordum, uykuda çekilmiş videomu izleyince olayın ciddiyetini kavradım, doktora gitmeden önce ne durumda oluğumu biliyordum, kendime ait videolu belgelerim artık elimde, kendimi şikayet etmeye değil iyileştirmeye gitmeye hazırdım. Yazılacak reçeteleri almaya değil, sorunun neden kaynakladığını bilimsel açıdan danışmaya, kendimi nasıl iyileştirebileceğimi sormaya gitmiştim.
Z raporum iyi değildi, uyku apnesi için zayıflamam, şeker, iç organ yağlanması, kanda biriken yağlar gibi detayları öğrenmiş oldum, bu durum beni üzmedi, hepsi benim ihmalimdi, araçlarımın sigortası ve servisleri hiç atlanmazdı, düzenli olarak iyi kondisyonda olmaları için bakıma girerlerdi, lastiklerin bile hamur tarihlerine bakılır, fabrikanın uygun gördüğü kullanım tarihleri dışına çıkmışsa kilometre ve kullanım sıklığına bakılmadan değişirdi, kullandığım araçların hepsine aynı özeni gösteriyordum da aynı özeni kendime gösteriyor muydum? İşte bu düşünce başladığı andan itibaren eşyaya olan bakış açım değişmeye başlamıştı, kafamda ve etrafımda büyüttüğüm herşeyi küçültmeliydim, buna bel, meme ve boyun bölgesinde biriken yağlarda dahildi.
İlk olarak mutfaktan başladım, paketlenmiş ne kadar gıda varsa hepsini bir çöp poşetine doldurdum, plastik mutfak ekipmanlarıyla beraber çöpün yanına bıraktım. İkinci olarak dışarıdan yemek yemeği, çocukluğumdan beri içtiğim gazlı içeceği, yine çocukluğumdan beri insanların ekmeğe sürdüğü, benimse kaşıkladığım çikolatamsı ne varsa almayı bıraktım, öyle yavaş yavaş değil bir anda bıraktım. “Çöp” sınıfına neyi eklediysem bir daha tüketmemek üzere vedalaştım, herşey normale dönerse çanım çektiği sürece ölçülü çöp gıda yememde bir sakınca olmayacağını biliyordum ama önce küçülme yolculuğuna çıkmalıydım. Mutfak temizlenmişti, dışarıyla (yemek siparişi) iletişim kesilmiş, artık mutfaktaydım ve mutfak istediğim gibi olmuştu. Beslenme konusunda okumaya başladım, sebzelerin besin değerleri, baharatlar ve mevsim gıdaları gibi bir çok konuyu öğrenmeye başladım, yoğurt kuruyor, enginar pişiyor, su içiyor, iş sonrası manava uğruyor, sabahları evde kahvaltı ediyor, öğlen ev yemekleri yapan lokantaya gidiyordum. Yemek işini rayına oturtmuştum, porsiyon sınırı olmaksızın yeme özgürlüğüm vardı, sonuç olarak şimdi iyiyim.
2017 yılına bir bakış attım ve nelerin ön plana çıktığını sizlerle paylaşmak isterim.
2017 yılını 2894 gösterim, 1924 ziyaretçi, 12 beğeni ve 5 yorumla kapadık.
1854 gösterim ana sayfa, 161 gösterim “Zerdeçallı Nohut” 154 gösterim “Yoğurt Yapacaksınız Ama Maya Yok, Yoğurt Mayası Nasıl Yapılır” 78 gösterim “Hakkında” 43 gösterimle “Kuskus (Zerdeçallı)” 42 gösterimle “Zerdeçallı Hindi” 29 gösterimle “Hastalık Yönünden Ari İşletme Nedir” 28 gösterimle “Pancarlı Kuru Fasulye” 25 gösterimle “Akdeniz Heykeli” 23 gösterimle “Fırında Balık Nasıl Yapılır” tarifleriyle listelendi.
Gösterimler ülke bazında sırasıyla şöyle; Türkiye 2582, Almanya 80, Abd 65, Kanada 51, Hollanda 15, Birleşik Krallık 10, Fransa 9, Belçika 8, Rusya 8 ve Norveç 7.
2014 yılında başlayan bu süreçte, okuyan, faydalanan, abone olan, sosyal medyandan takip eden, yorum yapan herkese saygılarımı sunuyorum.
Geç de olsa mutlu bir 2018 yılı diliyorum.
Not: Blog içinde yer alan yemek içerikleri ve yemek fotoğrafları özgündür, fotoğraflar birebir verilen tariflerin gerçek fotoğrafıdır, yemek fotoğraflar tescillidir, izinsiz kullanılamaz.