
iki seneyi geçti hayvan ve hayvansal ürün yemeyeli, karşılaştığım en yakıcı soru protein sorusu oldu/oluyor. İnsanların en çok merak ettiği ve argüman olarak öğrenilmiş konuların en başında gelen bir başlık olarak protein geliyor. Dünya sağlık örgütü: kilo başına 1 gram protein alınmasını öneriliyor, bazı kaynaklarda kilo başına 0,40 gram rakamı da var, yaşa göre bedenimizin tüm ihtiyaçları değişiyor. Benim için kilo başına 0,40 gram protein yetiyor olduğunu düşünüyorum. Kalori takip eden uygulamaları kullananlar bilir, günlük ihtiyacın olan yağ, protein ve kalori ihtiyacını fazlasıyla ve kolayca karşıladığınızı bu uygulamalar sayesinde görebilirsiniz. Örneğin bugün dört avuç kabak çekirdeği yedim ve uygulamaya göre 9 gram protein, 18 gram yağ ve 5 gram karbonhidrat almış oluyorum, iki avuç yer fıstığı yediğimde toplam yağ alımım 62 grama çıkıyor, eğer fazla kilo almak istemiyorsak daha fazla yağ almamak gerekiyor bu tabloya göre. Protein alımım 31 grama yükseldi. Karbonhidrat alımım 24 gramda kaldı. Bir porsiyon mercimek yedim, protein alımım 40 grama çıktı. İki dilim ekmekle 44 gram protein almış oldum. 70 kilo olduğunuzu düşündüğümüzde 70 kilosunuz x günlük almanız gereken proteini miktarı olan 0,40gr ile çarpıyoruz. 28 gram almamız gereken protein miktarını 16 gram geçmiş oluyoruz.
Yukarıda basitçe ve tek öğünde günlük protein ihtiyacının nasıl karşılandığını anlatmaya çalıştım. Protein sanki sadece hayvansal ürünlerden karşılanması gerekiyor diye bir algı var ve karşılanması çok zormuş gibi düşünülüyor.
Ekmek veya makarna yiyen toplumlarda protein eksikliği yaşan toplum var mı bilmiyorum.
Buğday %10-14 protein, %72-78 karbonhidrat ve %1-2 yağ içeriyor. Kaliteli buğday ekmek üretiminde, durum buğdayı ise makarnalarda, daha düşük oranda protein içeren buğdaylarda hayvan yeminde kullanılıyor.
Pirinçte %77-90 karbonhidrat, %5-8 protein ve %2-3 yağ bulunuyor.
Mısır danesinde %9-10 protein bulunuyor.
Arpa danesinde %10-%12 protein bulunuyor.
Yulaf danesinde %12-14 protein bulunuyor.
Çavdar danesinde %12-13 protein bulunuyor.
Darı danesinde %10-12 protein bulunuyor.
Özetle: Edamme, bezelye, brüksel lahanası, brokoli, karnabahar, şalgam, kuşkonmaz, mercimek, kinoa, karabuğday, kuru fasulye, bakla, pirinç, nohut, antep fıstığı, kabak çekirdeği, kenevir tohumu, badem, chia tohumu, mısır, patates, avokado, kuru kayısı, kivi, böğürtlen, portakal, muz, ahududu, guava, şeftali, hurma, kuru erik protein içerir.
Dünyanın en güçlü adamı Patrik Baboumian neden et yemiyor? (isimlerin üzerine tıklayın)
Futbolcu et yemez mi? Chris Smalling yemiyor.
Boksör Mike Tyson proteini nereden alıyor acaba? Et yemiyor.
Şuraya bir tenisçi koyalım, tıklayın görün.
Şuraya güzel sörfçü koyalım, tıklayın görün.
Daha fazlasını internette aratıp bulabilirsiniz.
Son söz, et yemezsek ne olur, sağlıklı oluruz.
Bu bir beslenme tavsiyesi değildir, benim yorumumdur, araştırma yapmanız için motive etmesi dışında başka hiç bir amacı yoktur. Dünyada bir başka canlının sütünü içen tek varlık insandır, şayet vegan beslenme konusunda bir bilim insanı ve olaylara bilimsel bakan bir kaynak ihtiyacınız varsa Doc. Dr. Suat Erus‘un youtube kanalına bakabilirsiniz. Bana bir doktor yetmez bir tane daha yok mu başka, bilimsel olarak bitkisel beslenme konusunda içerik üreten? Olmaz mı? İç Hatalıkları ve Kalp Uzmanı Dr. Murat Kınıkoğlu‘nun youtube kanalına bakabilirsiniz.
Sağlıkla kalın dostlar.
One Comment Kendi yorumunu ekle