
Protein gibi bir diğer yakıcı soru ise b12, efendim b12 eksikliğini nasıl gideriyorsun diye soruluyor. Soranların çoğu b12’yi almak için hangi hayvanı aracı olarak kullandığını soruyorum, şak diye, çil yavrusu gibi dağıtıyorum ortamı.
Bugün baktığımda bütün yakınlarımın neredeyse hepsi b12 takviyesi ya da iğnesi olduğunu öğreniyorum, kafam karıştı, b12 eksikliği et yiyende mi daha eksik hiç et yemeyende mi daha eksik bilmiyorum. B12’yi hayvanın yenmesiyle elde edilmiş olduğunu kabul edelim ama B12 vitamini hayvandan nasıl insana geçtiğini öğrenmemiz lazım, hayvan bu vitamini sentezlemez, bunu gerçekleştiren olan bakterilerdir ve hayvan bunu kendi ihtiyacı için depo eder, hayvan yenmesiyle insana geçer, neresini yersen ne kadarı geçer onu bilmiyorum. Tabi hayvan nasıl şartlarda ne tür bir gıda ile besleniyorsa iyi/kötü siz de aynı şekilde o besinin tüketicisi olursunuz. Hayvanın bağırsak sağlığı iyi olacak ve sen b12 alasın diye bolca depolayacak, olmaz:) Bizim bağırsaklarımız da b12 sentezler aslında bu konuya çok detaya girmiyorum çünkü hem yetkinliğim yok hem de akıcı yazacak kadar konuya vakıf değilim, yok ben detay isterim, bana bilim insanı göster, kanıtla gel, şak diye çil yavrusu gibi dağılalım istiyoruz diyorsanız Oğuz Kınıkoğlu‘na kulak verin.
B12 eksikliği konusunda araştırmalar şunu gösteriyor, gerekli. Ben yılda bir defa baktırıyorum, bu zamana kadar eksikliği oluşmadı çünkü takviye alıyorum. Et yemek için bahanesi olana lafım yok ama bir kişi bile olsa bunu yazmaya değer gördüm, takviye almak et yemekten daha sağlıklı ve ucuz. İleride et yemeğe bağlı oluşacak sağlık risklerini de hesaba katınca oldukça zahmetli ve maliyetli.
Protein Sorunsalı için kafalarda soru işareti oluşturduk, b12 için de oluştuysa ne güzel. Bu yazı bilimsel bir makale değildir, benim deneyimlere dayanıyor. Sağlıkla ilgili tavsiye/danışma aşamalarını yetkinliği olan kurum ve kişilere danışınız.
Omikron varyantı yayılıyor, bugün 66 bin kişinin testi pozitif çıkmış. Kendinize dikkat edin okuyucu, sağlıkla kalın. Saygılar.