Zeytinyağı Bütün İyiliklerin Anası mı?


Zeytinyağı gerçekten faydalı mı?

Zeytinyağı, aydınlatma ve ısıtma için kullanılırken şimdilerde önemli ve pahalı bir gıda oldu. Bir nevi petrol ürünü gibi. Neyse biz günümüze dönelim. Zeytinyağı hükümdarlığını bitkisel yağlara bırakmıştı ki bir sürpriz yaparak yine iktidarını güçlendirip yeniden hükümdar oldu. Zeytin hasatı başladı, sıkım için kararmaya bırakılanların hasatı bugün yarın başlar. 5 ila 7 kilo zeytinden 1 litre yağ elde ediliyormuş öğrendiğim kadarıyla, ağıcın cinsine göre farklılık gösterebiliyor, bir de asit oranı var, asit oranını tadından da anlayabilirsiniz. Aslında uzunca bir işlemi ve detaylı bir çalışma sonucu ortaya çıkıyor biz de çok detay bilmeden alıp tüketiyoruz kolayca.

Zeytinyağının güvenilir olduğundan nasıl emin olabiliriz? Fikrim yok doğrusu, ben aile dostumuzun bahçesinden kendi için elde ettiği yağdan faydalanıyorum. Şanslıyım. Gerçekten zeytinyağının bir faydası olduğunu düşünüyorsam… Zeytinyağının sahtekarlığı çok yaygın, zeytinyağı işiyle uğraşan tüm ülkelerde bu sahtekarlıkları duyuyoruz. Ne tür bir sahtekarlık yapılıyor diye merak edenlere şuraya link bırakıyorum.

Zeytinyağında tağşiş:

https://www.dunya.com/kose-yazisi/zeytinyaginda-tagsis-onlenebilir-mi/27877

http://izmir.tarim.gov.tr/Duyuru/244/Taklit-Ve-Tagsis-Yapan-96-Firma-Aciklandi

Biz gelelim faydasına, sağlıklı beslenme konusunda bilgi bombardımanına maruz kalıyoruz, artık ne doğru ne yanlış karar vermekte güçlük çekiyoruz. Ben zeytinin faydalı olduğuna inanıyorum ama yağının çıkarılıp yemek yaparken kullanılmasının biraz ticari olduğu düşünüyorum, dedem zeytinyağı bilmezdi, 80’li yaşlarında bile soğuk suyla duş alır, her gün 5 vakit namazını kılar, hafta bir camiye giderdi. Her yaşlı gibi dertleri dışında büyük bir rahatsızlığı yoktu, bu benim referansım, elbette bir genelleme yapmıyorum, düşüncelerim ve yorumlarım bilimsel bir dayanağı yok, markette satılan zeytinyağının da yanında bilimsel olarak yayınlanmış bir makaleyi iliştirip satmıyorlar… Satışı olan bir ürün?

Bitkisel beslenme üzerine uzun zamandır mesai harcıyorum, et yememe konusunu düşüyorken buluyorum kendimi, hatta süt ve süt ürünlerini de yemesem? Şimdi zeytinyağ ile ne alakası var bu konunun diyeceksiniz, şöyle; beslenme üzerine yeni bir kitap okudum, eşim sipariş etmiş, kitabın ismi “Vegan Beslenme” yazarı Dr. Murat Kınıkoğlu bir kitapla vegan olacak değiliz, okumayalım mı:) Herşeyi okuyup süzgecimizden geçireceğiz, gerisi kendiliğinden gelişecektir. Biz dönelim zeytinyağı konusuna. Kitapta okuyacağınız (vegan olmasanız) çok önemli bilgiler var, vegan olunca nelere dikkat etmemiz gerektiği bile yazıyor, alın okuyun bence. Satın almak isterseniz bu link size yardımcı olur. Kitaptan kısa bir alıntı yapacağım.

Zeytinyağının sıvı olması sizi altmasın; %14 doymuş yağ ihtiva ettiği için az da olsa damar tıkıyıcı etkisi vardır. Beslenmede Omega-3 seviyesini artırırken Omega-6 seviyesini düşürmek esastır; bir çorba kaşığı zeytinyağında çok az (103 mg) Omega-3, 13 misli fazla Omega-6 vardır.

Bir gramın 9 kalori, bir yemek kaşığında 120 kalori olan zeytinyağı için kilo aldırmaz diyebilir miyiz? Omega-6 fazlılığı ve fazla Omega-6 alımının Omega-3’ü azalttığı doğru mu?

Bu kısacık alıntı aklınızı karıştırmaya yettiyse daha da karışması için bu kitabı okumalısınız, vegan olmanız gerekmiyor ben gibi, et yemeğe de devam edebilirsiniz ama okuyun bence.

Daha önce Karatay, Aktaş ve Dizdar kitaplarını da referans göstermiştim, bir kitap tavsiyesi olarak bakabilirsiniz, bir konu salt olarak ne doğru ne de yanlıştır diye bakamayız bu sosyal mecra ortamlarında, akademik bir yanımız olsa gider öğrencilerimizle tartışırdık, burada biz bize konuşuyoruz.

Sevgiyle kalın.

Yorum bırakın