Gezi bölümü ekledim, ruhun gıdası olan bir beslenme yönetimi de söz konusu olduğunu düşünüyorum. Bir sergi gezmek sağlığımızı etkiler mi sorusuna şunu söylemek mümkün, keyif aldığınız ve an meselesinde bir başınıza kaldığımızda bence iyi yapıyoruz demektir. Her bakımında sağlık bir durumdur. “Sergideyim” öz çekim yapıp paylaşmaktan söz etmiyorum. Önce sen anlamlandır, içleştir, iyi zaman geçir, mutlu ol ve düşün; kendin için iyi yaptığını anla ve mutlu ol bu kadar.
Beyoğlu’nda çocukluğu geçmiş biri olarak değişimleri çok yakından gören biriyim. Teyzem Rebul Eczanesi‘nde, dedem Balık Pazarı’nda, büyük teyzem Santral Han’da, annem Şişhane’de çalışıyordu. Emek Sineması, Atatürk Kültür Merkezi, Atlas Sineması, Sinepop gibi zamanın en yoğun sosyal alanlarında bulundum, Havai Lostra‘da ayakkabı boyatıp Formen’de traş olur, dedemden dayıma kalan tezgaha gider Şampiyon’da kokoreç ve midyemizi yedikten sonra akşam sinemaya veya AKM (Atatürk Kültür Merkezine) gidilirdi. Rebul’de çalışan rahmetli teyzem bizi çok yere götürürdü.
Beyoğlu konusunda anlaştık mı? Gelelim son dönemlerdeki değişime, ben iyi tarafında bakacağım.
YKY (Yapı Kredi Kültür Yayınları) binası yanilenmek üzere kapatıldı, nasıl olacağı konusunda hep meraklandım, tarihi olmayan bir binanın yıkılıp yeniden modernize edilmesine kimse itiraz etmezdi. Yıkıldı ve yenilendi. Eski halini bilenler yeni haline çok şaşıracak. Tasarım açısından iyi bir yapı çıkacağına inanıyordum ama bu kadar güzel olacağını tahmin etmiyordum, çok etkilendim ve Beyoğlu adına çok sevindim. Mimar olsam ve Beyoğlu’nda bir başka proje yapsam ve YKY’nin yeni binasını görsem İstanbul’u terk ederdim. Abartmıyorum, gidin görün, tasarım açısından bayılacaksınız, dışarıdan durup bakıp düşümeceksiniz ve şöyle diyeceksiniz? Binanın önü cam mı? O içerideki heykel Akdeniz Heykeli mi? Acayip olmuş…
Daha kapsayıcı bir form kazandırılan binanın şeffaf ve davetkar cephesi sayesinde Galatasaray Meydanı’ndan geçenler, kültür sanat merkezinin içindeki etkinliklere tanık olabiliyor. Yapı Kredi Kültür Sanat binası ayrıca, Türkiye’nin en bilinen heykeli olan İlhan Koman’ın “Akdeniz” heykeline ev sahipliği yapıyor. İlhan Koman’ın “İnsanın kucaklaşması, sevgisi anlatılırken Akdeniz aklıma geldi; Akdeniz büyüktü, bizden bir denizdi. Kucak açmayı bu adla anlatmak istedim” sözleriyle açıkladığı heykel, binanın üçüncü katından İstiklal Caddesi sakinlerini selamlıyor. “Akdeniz”, aynı zamanda Cumhuriyetimizin 50. yılı şerefine Yapı Kredi tarafından değerli heykeltıraş Şadi Çalık’a yaptırılan meydandaki soyut heykel ile de kucaklaşıyor.
Yeni binada sizi “Yapı Kredi Koleksiyonlarından Bir Seçki” karşılıyor. Daha çok sürpriz var. Bende tüm bilgi ve fotoğraflar mevcut ancak daha fazla detay vermeyim ve yolunuzu Beyoğlu’na düşürün.
Sarmal hakkında bilgiyi buraya bırakıyorum.
Eleştiri: Kitap bölümü daha iyi olabilirdi. Işıklandırma ve alanın kullanım şekli (asma kat) biraz kasvetli olmuş gibi.