Pandemi resmi olarak ilan edildiğinde herkes ekmek yapmaya başlamış ve marketlerde maya bitmişti. Hemen ardından canlı yayınlar başlamıştı, ekmek yaparak ve canlı yayınlar yapılan bir sürecin başında amatör olarak yaptığım aşçılığı bir seviye daha ileriye taşıma fikri oluştu bende.

Karşıma Anadolu Üniversitesi Aşçılık (ön lisans) Bölümü çıktı ve hiç düşünmeden kaydımı yaptım. İkinci Üniversite kapsamında kayıt olmanın kolaylığından yararlandım. Üniversiteye kaydınız varsa veya bitirmiş olduğunuz bir üniversite olması sizi sınavsız ikinci üniversiteye kayıt yaptırmanızın önünü açıyor. Amacım, pandemi döneminin belirsizliğinde aşçılık hobimi geliştirmek ve kapanmalarda biraz genel kültür birikimi edinmekti. Ve iki yıllık süreç bitti, mezun oldum.
Ders içeriklerinden çok memnun kaldım, aldığım dersler: Gastronominin Temelleri, Türk Mutfak Kültürü, Temel Mutfak Teknikleri, İçecek Bilgisi, Gıda Mevzuatı ve Kalite Yönetimi, Gastronomi Tarihi, Beslenmenin Temel İlkeleri, Gastronomi ve Sürdürülebilirlilik, Yemek Sosyolojisi, Turizmde Girişimcilik ve İnovasyon, Dünya Mutfakları, Gıda Coğrafyası, Gastronomi ve Medya, Yiyecek İçecek İşletmeliği, Osmanlı Mutfağı, Yöresel Mutfaklar, Menü Yönetimi, Turizm Ekonomisi ve Türk Dili 1-2, İngilizce 1-2, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi 1-2 derslerinden oluşuyordu. Son üç dersi alma zorunluluğunuz bulunmuyor: Bunun için önceden almış olduğunuz bu dersleri başarmış olma durumunu beyan etmek şartıyla. Tüm ders kitaplarını satın aldım, hem kaynak olarak bulunsun istedim hem de internetsiz bir ortamda daha rahat çalışmamı sağladı. Kitap fiyatları on yedi liradan başladı, ikinci dönem yirmi üç liraya yükseldi, ek olarak kargo ücreti ödedim.
Anadolu Üniversitesi, uzaktan eğitim konusundan kırk yıllık tecrübesini hissettiriyor doğrusu, ekampus.anadolu.edu.tr adresinden dersleri işliyorsunuz, bu kampüs ortamında: Kitapların pdf halleri (indirebiliyorsunuz), sesli kitap anlatımı, kitabın özeti, derslerin özet videoları, test çözümleri, geçmiş dönem sınavlarında çıkmış sorular ve en önemlisi canlı dersler, açıklanan takvime göre aldığınız derslerin canlı dersleri oluyor, ünite bazında. Canlı ders size uzaktan bir üniversite ortamının içinde olduğunu hissettiriyor, soru sorabiliyor ve anlamadığınız yerleri eğitmene danışabiliyorsunuz. Benim çalışma yöntemim şöyle oldu: İlk dönem için birinci üniteden dördüncü üniteye kadar kitabı okuyup kitaptaki testleri çözdüm, canlı dersler katılmaya çalıştım, katılamadığım zaman kayıt edilen canlı dersleri dinledim. Eğitmenlerin ders işleme biçimini anlamaya çalıştım ve soru sorma biçimleri üzerine çalışma yaptım, dikkat dedikleri yerleri not aldım, “soru çıkabilir” başlığı altında sorular oluşturdum. Soru çözümlü canlı dersleri de iyice dinledim, bazılarını sınav zamanı tekrar dinledim. Geçmişte çıkmış sorulara hiç bakmadım desem yeridir, çıkmış soruları soruyor olsalardı, o kadar canlı dersi neden işlesinler? Sanıyorum en büyük yanılgı çıkmış sorulara çalışıp sınavda zorlananların şöyle söylediğine şahit oldum, “o kadar çalıştık, sınav zordu, hiç çıkmış sorulardan gelmedi”. İlk sene zorlandım, online sınavlar başarı notumu düşürdü, zorular bir tuhaftı ve hesaplama yöntemi biraz değişikti. Online sınavın en güzel tarafı evinde olup istediğin dersten sınava girip, iki gün içinde ara vererek, dilediğin saatte sınavlara girmek oldu. Kitabı karıştırıp bir sonraki sınava çalışarak sınav olabiliyordun. Herkes haklı olarak online konusunda ısrar etti, ben de dahil, çünkü ilk yüz yüze sınavda hiç bir önlem alınmadığını görmüştü, sosyal mesafe yoktu, ilkokulda sınava girenlerin vay haline, minik dostların sıraları küçük, ayak girmiyor ve mesafe korunmayınca da önündekinin ense kökünde sınava girmiş oluyorsun. Yüz yüzü sınava geçilince daha başarılı oldum, notlarım yükselmeye başladı, hatta bir dönem ara sınava hiç girmeyip finallerde yüksek notlar alarak bir dönemi bitirdim. Ara sınavlarda notların %30’u, final sınavların notların %70’i dikkate alınıyor ve geçme notu 35 ve üstü oluyor, ortalamanız 2.00 üstü olması şartıyla, ortalama düşük olursa geçer not işe yaramıyor.
Bana ne kattı aşçılık okumak, genel kültür açısından kendimi geliştirdim. Bunu bir meslek olarak yapacak olsaydım da kesin bu bölümü okurdum, bu teorik bilgiyi pratikle buluşturmanın faydalı olabileceğini düşünüyorum.
Aşçılık bölümü iki sene zaman ve maliyet olarak 1.644 liraya geldi. Kitap maliyetleriyle beraber 2000 lira diyebiliriz.

Bundan sonra ne olacak? Dgs ile Gastronomi? Tekrar bir ön lisans? Ben de bilmiyorum, zamana bırakalım.
Kendinize iyi bakın.