Azal, Çoğalma ve Hafifle


Photo by Alexander Mils on Unsplash

Bir yıl diye tanımladığımız zamanın sonuna geldik, yeni bir ajanda ile eski yöntemlerle günleri saymaya devam edeceğiz. Yeniliği talep edecek olanlar burada mı? Değişmek için bir haftanın, bir ayın yetmediği zaman dilimde hedeflerini gerçekleştirmek için bekleyenlerden misiniz? Bir başlangıç için öğrendiğimiz zamanı kullanmaya çalışırız, süre bizim için önemliyken sürenin bizi önemsediğini söyleyemeyiz, o halde süreyi kullanmak için “Yeni” bir başlangıç yapmamız gerekiyor. Gerekli olan süreye ulaşamadığımız için yapılacakları erteleriz ve bir bakmışız yapmak istediğimiz ne varsa yapılmamış olarak bir sonraki yıla kalmış. Hadi bu sene sıkışmışlığı çözelim, eski bilgiyle yeniye başlamadan önce bir temizlik yapalım. Yeni hazırsa eski ben ne yapmalıyım?

Azal, Çoğalma ve Hafifle; Azal, kök AZ, az derken neyi kastediyorum, 2021 yılı boyunca alınan 200’den fazla parça eşyayı dönüştürdüm, 100 kadar eşyayı ihtiyacı olanlara internetten satış yaptım (dolap uygulaması ve letgo uygulaması ile), 100 kadar eşyayı ise ihtiyacı olana bağışladım. Kullanmadığım ikinci yoga matını sattım, baza ve yatağı ihtiyaç sahibiyle buluşturdum. Tavanda duran avizeden, kullanmadığım ve kordonu bozuk saatti yeni sahiplerine ulaştırdım. 100 parça satıştan 4.123,42TL gelir elde ettim.

Daha “az” ile hem ekonomik bir değer yarattım hem de daha az eşyanın sorumluluğunu yaşıyorum, eşyalarımızın bekçisi olmak ruhumuzu yorar ve onlara ayıracağımız zaman (bakım, kapladığı yer), diğer ayırmak istediğimiz işlerin zamnından çalar. Kullanmadığınız eşyaları sahiplendirin, sahiplendirmeyi yaparken ihtiyaç sahibine veremiyeceğiniz eşyalar olabilir, ihtiyaç duyulan ve satın alma gücü olan kitleyi bulup ekonomik değeri olan eşyalarınızı o kitleye satabilirsiniz. Örneğin: Artık süt ürünleri tüketmiyorum ve mutfaktan sattığım ilk eşya peynir bıçakları ve peynir kesme tahtası oldu. Arkasından kullandığım ama kullanmasam da olur dediğim cam tencereler, fazla kupalar, fazla sürahiler elden çıktı. Az, yeni yer açmasıyla da kıymetli bir eylem ancak önemli olan çıkan ile girenin dengesi, yoksa cari açık verirseniz, bu eylem uzun vadede daha kötüye götürür. Beslenme konusunda da az önemli, az yersek acıkmayız, şayet kalori kontrolü yapıyor ve zayıflamak istiyorsanız kalori açığı oluşturmanız gerekiyor, yine yollar bizi az tüketmeye çıkarıyor.

Çoğalma: Çoğal-ma, çoğalma, konusunda ilgi duyduğunuz bir alanda oluyorsa sorun yok ancak kontrolsüz bir çoğalma her alanda oluyorsa ruhunuza yükler yavaş yavaş binmeye başlayacaktır. Çoğalma iki anlamda olduğu için dikkat etmemiz gereken nokta şu olmalı, ihtiyacın dışında bir şey almama ve gerçek ihtiyacın olanları alma. Ben hangi açıdan çoğaldım diye kendime sorduğumda; yemek konusuna ilgi duyduğum için yemekle alakalı kitapları alırken çoğalıyorum ve bu durum benim ilgilendiğim bir alan olduğu için rahatsız olmuyorum. Çoğalmamak olarak gördüğüm şeye örnek ise yeni bir mont, yeni ayakkabı, yeni bir kazak, yeni bir eldiven, yeni bir ev eşyası almamak olarak tanımlayabilirim. Azalım oldukça çoğalmak istediğin alana da yer açmış oluyorsun. Bazen bir şeyi onarmak yenisini almaktan daha pahalıya gelebiliyor, vida sıkıcı aletinin pili zayıfladı ve yeterli enerjiyi tutmuyor, pilini alıp onarsam diye düşünüyorum ama bakıyorum işçilik ve pil maliyetine yenisini alabiliyorum ve günümüz dünyasında bu noktaya geldik, onarma at yenisini al. Şayet yenisini almak gerekiyorsa bile eskisini elden çıkarmamız gerekiyor. Bedeniniz gibi düşünün fazladan yediğiniz her lokma için çoğalırsınız.

Hafifle: Neyin ağırlığını hissediyorsanız önce oradan hafifleyin, kilonuz mu ağır geliyor, fazla eşyanız mı var, detaylarda mı boğuluyorsunuz? Kararsızlık mı yaşıyorsunuz? Nereden başlayacağınız mı bilmiyorsunuz? Önerim şu olur; ilk olarak neler sizi rahatsız ediyor, gereksiz ve düzensiz dolu buzdolabı mı? Sığmayan eşyalarınızın olduğu giyinme dolabı mı? Buna siz karar verin ama önce bir hedef seçin, ben giyinme dolabımdan başlamıştım eş zamanlı buzdolabını hafifletmiştim. Kışlık ve yazlık giyimlerim dönemsel olarak kalkar ve zamanı gelen yerinden çıkarıldı. Şimdi dolabımda dört mevsim kıyafetlerim bir arada duruyor. Ani oluşan sıcaklığa ve ani gelen ayaz soğuna karşın tüm kıyafetlerim elimin altında. Artık havaya göre ne giyeceğim mevsime göre ne uygun diye düşünüp zamanımı harcamıyorum. Ayrıca neye ihtiyacın var, neye ihtiyacın yok görebiliyorsun. Uzun zamandır giymediğin bir kıyafete olan duygusal bağını sorguluyor ve hafiflemek istersen dolabından çıkarıyorsun. Aynı şey buzdolabı için de geçerli.

2021 yılını geride bırakıyoruz, 2021 yılında http://www.erkekadamyemekyapar.com’u ziyaret eden 5085, yazılarımı detaylıca okuyan 3090 kişiye teşekkür ediyorum, beğenip yorum bırakan okuyucularım, kıymetlisiniz. Umarım istediğiniz gibi bir yıl olur 2022, mutlu yıllar.

Link: https://www.patreon.com/erkekadamyemekyapar

2 Comments Kendi yorumunu ekle

  1. hcagla dedi ki:

    Yine şahane bir yazı olmuş!

    Liked by 1 kişi

    1. Çok teşekkürler.

      Beğen

Yorum bırakın