Hangi Zeytin


Zeytin ama hangi zeytin? Dostlar genelde yeşil ve açık zeytin kullanırım, tabi açıldığı teneke de önemli ama bir yerden güvenmek gerekir. Geçenlerde kısa bir yolculuk ve konaklama yaptım, yiyecek için markete girip ne yiyebilirim diye rafları dolaşmaya başladım, sezonluk iş yapan küçük market henüz açılmıştı, raflar diziliyordu, zeytini görünce sevindim, ambalajlı yani kapalı satılan bir kooperatif ürünüydü aldığım siyah zeytin, güzelce yedim, kalanını eve getirip güzelce bitirdim. Ambalajını atarken içindekiler bölümüne gözüm ilişti, ilişmez olsaydı, zeytin bu, içinde ne olabilir ki? Yok yok.

İçindekiler ilk olarak TUZ ile başlıyordu, ne tuzu olduğu yazılmamış, FERROSİYANÜR içeren cinsten mi değil mi bunu anlamak mümkün değil. Tuz konusunda okuma yapmak isteyenler için adın geçen maddelere link verdim.

İkinci madde MISIRÖZÜ yağı, zeytin alıyorsunuz ve içinde zeytin yağı olmasını tercih edersiniz değil mi? Zeytinde bu bitkisel yağın işi nedir sormadan edemiyor insan. Bununla iligili bir yazı da burada; “KANSERE NEDEN OLAN BESLENME ALIŞKANLIKLARI” 

Üçüncü madde LAKTİK ASİT, hayda bir zeytin yiyeceğiz içinde neredeyse zeytin dışında herşey var! Laktik Asit ne diye baktığımda karşıma çıkan ilk ilginç makale şu oldu. LAKTİK ASİT NEDİR ? NE İLE SAVAŞIYORUZ? Spor yapıyor ve Laktik Asit birikintisi oluyorsa ve bunu ayrıca dışardan alıyorsak ne olur? Bu konu üzerinde çokça makale var, bakınız…

Dördüncü madde ise KALSİYUM KLORÜR sertleştirici amacıyla kullanıyormuş, zararları olduğu konusunda pek kaynak yok, yani pek zararlı değil gibi, ama fazla alımda kas yorgunluğu ve böbreklerde taşa ve kemiklerde de kireçlenmeye sebep olabiliyormuş… Fazla kalsiyum alıyorsak?

Beşinci madde SORBİK ASİT yani koruyucu olarak kullanılması, bu konuda da link verdim okuyabilirsiniz. Sonuna kadar okuyun.

Bir zeytin yiyeceğiz çektiğimiz zahmete bak, yoğurt gibi kendimiz kurar kendimiz yeriz. Kafamı karıştıran soru şu, açık olarak aldığım yeşil zeytin nasıl acaba?

Aile dostumuzun hediye ettiği iki şişe zeytin var, gözüm gibi bakıyorum, bitmesin diye az az yemeğe devam. Dostlar aldığım bu zeytinin bırakın plastik bir kapta olduğunu içindekileri bile hayrete düşürmeye yetiyor. Makaleleri okumak için maddelerin üzerine tıklayın, kaynak olarak link verdiklerimin dışında siz de araştırın lütfen. Elçiye zeval olmaz.

Yorumlarınız olursa katkı vermekten çekinmeyin.

Sevgiler.

2 Comments Kendi yorumunu ekle

  1. Sırrı Akalın dedi ki:

    Merhaba;
    Zeytin tatlandırma işi çok kolay önemli olan yeşil zeytini bulup taze işleyebilmek.
    Kasım-aralık aylarında yağmurdan sonra toplanan zeytinleri kesme tahtası üstünde çekiç ya da et dövme demiri ile çekirdeğini kırmadan çatlatıp cam kavanozda çeşme suyuyla bekletirseniz (üstüne kavanoza girecek bir taş yerleştirin) 7-15 gün aralığında suyunu değiştirirseniz bir ay sonra kekremsi bir tada erişirsiniz. bu dönemden sonra haftalık yiyeceğiniz kadar zeytini salamura tuzu ve limon suyuna yatırıp bir hafta sonra süzüp sızma zeytin yağına koyduktan sonra ister leblebi gibi yiyin ister kızarmış ekşi maya ekmekle bandıra bandıra yiyin. Unuttum tabağa aldığınızda kekik-pul biber-nane hangisini seçeceksiniz keyfinize kalmış
    Sevgiler

    Liked by 1 kişi

    1. Sırrı Bey Merhaba, değerli katkınız için teşekkürler. Not aldım bilgilerinizi.

      Beğen

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s